vrijdag 16 februari 2018

graag uw aandacht voor deze oproep van Landschapsbeheer Gelderland


Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden in Zutphen

In en rondom Zutphen zijn meerdere hoogstamboomgaarden. Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur zijn voorbeelden van de typische oude appelrassen die u hier kunt vinden. Het snoeien van hoogstamfruit is belangrijk voor het behoud van deze vaak beeldbepalende boomgaarden. Voor het behoud van hoogstamboomgaarden in de gemeente Zutphen zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Bent u al betrokken bij hoogstamfruit in de gemeente Zutphen of heeft u interesse? Dan nodigen wij u graag uit voor de vrijblijvende informatieavond op donderdag 22 februari die Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met de Stadsboomgaard Zutphen en de gemeente organiseert. De informatieavond voor belangstellenden vindt plaats om 19.30 uur in GBS De Bongerd, Bongerdspad 2 in Zutphen. De inloop is om 19.15 uur met een kopje koffie en thee. Iedereen is welkom.

Cursus behoud Hoogstamfruit
De hoogstamboomgaard is niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen, maar zij biedt ook veel ruimte voor dieren en planten. Op de informatieavond zal hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uitleggen wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maakt en waarom het belangrijk is deze te behouden. Een beproefde methode om kleine boomgaarden te behouden is het opleiden van een vrijwillige hoogstamgroep. Tijdens een vierdaagse cursus leren vrijwilligers over o.a. snoeien in de zomer en in de winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en over aanplant van jonge fruitbomen. Na het volgen van de cursus kunnen de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, door zich enkele zaterdagen per jaar in te zetten als vrijwilliger voor het behoud en beheer van hoogstamfruit. Deze cursus is bedoeld voor geïnteresseerden die daarna ook als vrijwilliger in de gemeente Zutphen aan de slag gaan. De informatieavond is bedoeld voor alle belangstellenden.

Aanmelden
Heeft u belangstelling? Kom dan naar de informatieavond. Aanmelden hiervoor is niet nodig. Bent u niet in de gelegenheid om naar de informatieavond te komen maar heeft u wel belangstelling als nieuwe vrijwilliger of wilt u meer kennis opdoen? Dan kunt u zich aanmelden via info@landschapsbeheergelderland.nl of via www.landschapsbeheergelderland.nl.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de gemeente Zutphen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten