recepten

Appeltaart van de bakplaat

Voor de bodem:

400 gr. Roomboter, 500 gr. Zelfrijzend bakmeel, 275 gr. Cruesli van goede kwaliteit, 250 gr. Bruine basterdsuiker of rietsuiker. Voor de vulling: 8 goudrenetten (ongeveer 1100 gram), 200 gr. Rozijnen, 2 tl kaneel, 2 el rietsuiker, Walnoten ongeveer 15. Extra: bakpapier. 

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter in een panetje op laag vuur zonder te kleuren.Meng boter, bakmeel, cruesli en suiker door elkaar. Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel hierover het crueslideeg in een overal even dikke laag. Schil de appels en snijd ze in vieren.Verwijder het klokhuis en snijd de partjes in schijfjes. Meng de appelschijfjes met de rozijnen, kaneel en suiker. Verdeel dit over de bodem. Bak de taart in ca. 60 minuten in de oven. Snijd de taart in vierkantjes als de taart nog warm is. 


Appeltjesbrood

in de éne kom meng je;
500 gram bloem en anderhalf zakje bakpoeder 

in de andere kom meng je;
750 gram fijngesneden appelstukjes
200 gram suiker
flinke hoeveelheid rozijnen (naar smaak)
1 eetlepel kaneel
evt 175 gram gehakte hazelnoten

samenvoegen en goed husselen
voeg nog een scheutje melk toe totdat
je een samenhangend deeg hebt, 
doe niet teveel want ook de appeltjes
laten vocht los tijdens het bakken

het brood 50 minuten in de oven op 200 graden
hoe lager het brood, oftewel hoe wijder het bakblik
hoe sneller klaar 



Appelmoescake

3 eieren luchtig kloppen met 
150 gram suiker
in delen om de beurt
1,5 dl appelmoes en (150 ml)
150 gram zelfrijzend bakmeel erdoor mengen
de cake in een uur bakken op 
175 graden


Werksoep


Op verzoek volgt hier het recept van een stevige werksoep!

Kruidige soep van rode linzen


Nodig voor 6 personen;
2 uien in dunne ringen 
2 teentjes knoflook
klein theelepeltje sambal
3 dessertlepels kerrie of garam masala
1,5 liter bouillon
200 gram rode linzen
2 dl kokosmelk of een stukje santen
zout/peper
stevige groente die je op voorraad hebt
6 hardgekookte eieren

Bak de ui, knoflook en sambal een aantal minuten. Garam masala / kerrie even meebakken en dan bouillon en linzen toevoegen. Even laten koken, dan fijngesneden (stevige) groente toevoegen (bijvoorbeeld bloemkoolroosjes of bleekselderij of kool of wortel of een combinatie van deze) en mee laten koken tot beetgaar. Voeg santen of kokosmelk toe en verwarm goed. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met een gekookt ei. Lekker met brood en kruidenboter!

NB als je deze soep een dag vantevoren maakt is ie nóg lekkerder ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten